Energie

Energievoorziening in Almere Poort

Alle woningen in Almere Poort worden aangesloten op stadswarmte, ook wel stadsverwarming genoemd. Omdat stadswarmte restwarmte is, hoeven bewoners niet zelf te stoken. Het is dus gemakkelijk en tegelijkertijd goed voor het klimaat.

Restwarmte

Stadswarmte is restwarmte van industriële bedrijven in de buurt. Het warme water dat daar vrijkomt, gaat via warmwaterleidingen de woning binnen. Daar verwarmt het de radiatoren. Een woning met stadswarmte heeft geen gasleidingen, geen CV-ketel en geen rookgasafvoerkanalen. Dat is veilig en bespaart ruimte. Een ander voordeel is dat het huis snel opwarmt en dat het kraanwater heel snel warm is.

Kosten

De overheid en de energiebedrijven hebben afgesproken dat de kosten voor stadswarmte niet hoger zijn dan de kosten voor aardgas in een vergelijkbare woning. Net als bij gas en elektriciteit bestaat de prijs van stadswarmte uit een deel vastrecht en een deel verbruikskosten. In de praktijk gaat de prijs op en neer, vergelijkbaar met de prijs van aardgas. Het tarief wordt elk half jaar opnieuw vastgesteld.

Duurzaam

Stadswarmte draagt bij aan een beter klimaat en wordt door nieuwe technieken steeds milieuvriendelijker. Doordat er voor dit stadsdeel één grote warmtebron beschikbaar komt in plaats van een CV-ketel in elk huis, is stadswarmte energiebesparend. Mede hierdoor wordt Almere Poort een heel duurzaam stadsdeel.

Meer informatie over stadswarmte vind je op de website van Vattenfall.