Ontwerp Flora & Fauna

Een ingetogen landmark

Het Cascadepark is onderdeel van de ecologische structuur van het “groen-blauwe raamwerk van Almere”. Als een ingetogen landmark voor mensen, dieren en planten markeren de gebouwen Flora&Fauna de entree van het Cascadepark en  vergroten de biodiversiteit.

Één met de natuur

De twee gebouwen zijn op een “natuurlijke” wijze ingebed in het park en staan met hun voeten letterlijk in het water en het groen. Op het land biedt een groenzone met grassen en bodembedekkers ruimte voor insecten en vogels. De lattenstructuur geleidt de klimplanten. Langs de plint is ruimte voor drijvende tuinen. Deze bieden een biotoop voor de onderwaterwereld en vormen een natuurlijke overgang tussen water en gebouw.

De gevel bestaat uit een robuust houten frame. Dit draagt het gebouw. Een structuur van houten latten integreert hekwerken voor balkon en openslaande deuren, geleiden de bloemrijke klimplanten, bieden privacy en voorkomen oververhitting. Met de markante houten gevelstructuur, ingevuld met licht gekleurde vlakken van leemstuc in een lichte aardkleur, onderscheiden de gebouwen zich van de omliggende bebouwing. Er wordt bewust gekozen voor aardtinten in plaats van wit om beter aan te sluiten bij de natuurlijke uitstraling van het gebouw. Het gebruik van deze structuur, bio-based materialen en nestgelegenheid voor vogels tonen de biodiverse en circulaire ambities van Flora en Fauna.

Entree aan het Cascadepark

De hoofdingang ligt gelijkvloers aan de kant van het Cascadepark en heeft door zijn extra hoogte een open en royale uitstraling. Via een trap of lift bereik je de corridor, die een doorzicht geeft door het gebouw. Vanuit deze corridor kom je bij de appartementen op de begane grond. De koppen van de gebouwen openen zich als een vizier met uitzicht over water en het tweeling-gebouw. Van buiten kijk je door het gebouw, nog eens extra verlicht door de open trapgaten met bovenliggende daklichten.

De gebouwen bevatten verschillende type appartementen. Door het opnemen van een wisselbeuk in het gebouw, kan de koper het appartement vergroten of verkleinen in aansluiting op zijn woningbehoefte. Alle appartementen hebben een grotendeels inpandig balkon, waardoor de privacy naar de omgeving wordt versterkt. Het dak wordt uitgevoerd als “natuurdak”. De vegetatie wordt zo gekozen dat deze de natuurlijke biotoop versterkt. Optioneel biedt het dak plaats aan vier bescheiden dakterrassen. Terug liggend van de rand om privacy naar omwonenden te borgen en ruimte voor begroeiing te creëren.

Privacy in relatie tot de omliggende bebouwing

De gebouwen hebben een open en vriendelijke uitstraling. De woningen liggen op afstand van het park door hun verhoogde ligging maar bieden tegelijkertijd sociale veiligheid door hun alzijdige en verdiepingshoge ramen. De balkons vormen één geheel met het gebouw en liggen grotendeels inpandig. Hierdoor wordt de privacy naar de omgeving versterkt.

Halfverdiept parkeren

De gebouwen zijn voorzien van een royale en lichte half verdiepte parkeerkelder voor auto en fiets. De entree van de auto ligt op de kop van de gebouwen aan de Illiasstraat en Odysseestraat. De fiets heeft een eigen veilige entree op de andere kop aan het park. De kelder is natuurlijk geventileerd en is daarom deels open. De lattenstructuur loopt door over deze openingen en zorgt ervoor dat er geen rechtstreeks zicht is op de kelder vanuit de omgeving. Een betonnen opstand voorkomt het rondschijnen van autolampen. Het licht in de kelder is gereduceerd en natuurvriendelijk.

Duurzaamheid

Bij het ontwerp van Flora en Fauna zijn verschillende duurzame oplossingen gecombineerd toegepast, om te voorzien in de huidige en toekomstige levensbehoeften. Het wooncomfort van de bewoners, zonder overlast voor de buurt, was dan ook de ultieme focus bij de ontwikkeling van het energieconcept voor de appartementen in het Cascadepark. In het ontwerp staan gebruik van duurzame energie, circulaire materialen, verminderen van de CO-2 uitstoot en versterken biodiversiteit centraal.

De zonnepanelen op het dak zorgen voor een energieneutraal gebouw. Het groene dak in combinatie met zonnepanelen zorgen voor een optimaal rendement en beschermen tegen opwarming van het gebouw door de zon. Daarnaast draagt het groene dak bij aan de biodiversiteit en waterbuffering bij piekbuien. Tijdens ontwikkeling, realisatie, gebruik en onderhoud maken we waar mogelijk gebruik van circulaire materialen  Alle materialen worden vastgelegd in het materialenpaspoort van Madaster. Het gebouw is op die manier een grondstoffenbank voor de toekomst.

MPG  betekent MilieuPrestatie Gebouw. Hoe lager de MPG, hoe duurzamer het materiaalgebruik van het gebouw. De MPG van het gebouw is 0,50. Dit is de helft van de wettelijke waarde. Op dit moment is dat 1,0. Hiermee zal de bouw van deze gebouwen de helft minder CO-2 uitstoten dan een traditioneel gebouw.

De twee gebouwen dragen bij aan het vergroten van de biodiversiteit in het Cascadepark. De houten latten geleiden de gevelbegroeiing “Flora” en biedt nestgelegenheid aan vogels, de achterliggende vakken van het natuurlijke kalkleem worden incidenteel ingevuld met insectenhotels en vleermuiskasten “Fauna”.

Tot slot wordt er een VvE (vereniging van eigenaren) opgericht voor het instand- en onderhouden van de natuurinclusieve maatregelen en in de afwerkingsniveaus worden duurzame keuzes zoals keukens en badkamers van gerecycled materiaal aangeboden.