Olympiakwartier West

Nieuwbouwproject Zandpoort in Olympiakwartier West

Op donderdagmiddag 20 april gaf wethouder Tjeerd Herrema de aftrap voor de ontwikkeling van het nieuwbouwproject Zandpoort in de wijk Olympiakwartier West. Samen met de partners AM, Dura Vermeer, de Alliantie en Trebbe ontwikkelt de gemeente Almere deze wijk in Almere Poort. Hier komen circa 550 woningen waarvan 70% eengezinswoningen en 30% appartementen/hoogbouw in de verdeling huur, koop en zelfbouw.

De eerste bouwactiviteiten zijn gestart en daar waar de nieuwe wijk verrijst, staat vast een markering van het gebied; de Zandpoortboog. Vanaf deze plek verbindt een wandelpad het station Almere Poort met het strand van Strandbad Duin. Met de opening van de Zandpoortboog is ook de website www.zandpoort.nl online. Belangstellenden kunnen de ontwikkeling van de nieuwe wijk op de website volgen en informatie vinden over de nieuwe wijk, de sfeer en de verschillende woonmogelijkheden.

Goedhuur woningen

Trebbe en de Alliantie wonnen in 2016 de prijsvraag voor goedkope huurwoningen met de laagst mogelijke energielasten. Het plan bestaat uit 58 een- en tweelaagse woningen met kap van tachtig tot honderdtien vierkante meter. Ontwikkelmanager Saskia van Lissum van de Alliantie: “Het zijn goede betaalbare sociale huurwoningen met een huurprijs van maximaal 550 euro, die ook nog eens ontzettend duurzaam en energiezuinig zijn. We hebben bovendien veel oog voor het groen in de wijk. Zo groeien er straks bramenstruiken in geveltuintjes als knipoog naar de duinen, waar ook volop bramen groeien.” Op dinsdag 12 december is officieel de bouw van de Goedhuurwoningen gestart. Klik hier voor het nieuwsbericht over de start bouw. Daarnaast bouwt de Alliantie 44 tweelaagse eengezinswoningen met kap en 60 appartementen.

Zelfbouw

In Zandpoort komen totaal circa 80 zelfbouwkavels waar particulieren hun droomhuis zelf kunnen bouwen, voornamelijk geschakeld. De kavelbreedte- en grootte varieert zodat er verschillende mogelijkheden zijn om een huis te bouwen die past bij de woonwensen. De kavels liggen verspreid in het duinlandschap, diverse kavels liggen aan een wadi of een duinpad. De eerste 30 zelfbouwkavels van IkbouwmijnhuisinAlmere, het zelfbouwmerk van de gemeente Almere, zijn 29 juni 2017 in verkoop gegaan. In januari 2018 gaan nog eens vier geschakelde zelfbouwkavels in verkoop die uitkijken op de duinvallei. Klik hier voor meer informatie over deze kavels.

Een aantal kavels zijn gereserveerd voor IbbA. Op deze kavels kunnen starters hun droomhuis realiseren met een financiële regeling. De verkoop van deze kavels zal waarschijnlijk in het eerste kwartaal van 2018 plaatsvinden. Kijk voor meer informatie op www.ikbouwmijnhuisinalmere.nl .

Woningbouw

Een belangrijk deel van de wijk bestaat uit grondgebonden koopwoningen, een klein deel appartementen en een klein deel vrije sector huurwoningen. De ontspannen architectuur met zandkleurige gevels en witte accenten zoals houten hekwerken en veranda’s verhogen de sfeer die door het landschap wordt opgeroepen.  De eerste woningen en appartementen zijn volop in ontwikkeling, belangstellenden kunnen meedenken in de ontwikkeling door zich in te schrijven op de site. Via een vragenlijst en  enquêtes die in de loop van het ontwikkelproces worden gepubliceerd worden woonwensen geïnventariseerd en krijgen de woningen hun definitieve vorm. De verkoop van de eerste woningen in ZandPoort start naar verwachting in de tweede helft van 2018. Houd de website www.zandpoort.nl in de gaten!  

Stadstuinen Poort Oost

Het ontwikkelingsplan Stadstuinen Poort Oost geeft de wijk haar uitgangspunten meeStadstuinen is in Almere het eerste gebied dat wordt ontwikkeld volgens de principes van Growing Green Cities. Een gebied waar het stadslandschap centraal staat om te werken naar een gezonde, productieve, biodiverse en eetbare stad. Met Stadstuinen Poort maakt Almere het stadsdeel Almere Poort af.

Blijf op de hoogte!

Ga naar de website van Zandpoort en geef u op voor de nieuwsbrief. Zo blijft u op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Indeling woningtypen Zandpoort