Direct naar paginainhoud

Europakwartier

Europakwartier: levendige straten, rustige binnenhoven

Het gerealiseerde deel van Europakwartier heeft levendige straten, rustige binnenhoven en een doordachte mix van wonen, werken en voorzieningen.

In het Europakwartier zijn de woningen grotendeels in grote bouwblokken gebouwd met rondom gezamenlijke binnenhoven. Elk blok kent verschillende woningtypen. De inrichting van de binnenterreinen is per bouwblok verschillend.

De statige lanen en straten zijn groen en breed. In de 'plinten' van de centraal gelegen Europalaan is ruimte voor winkels, ateliers, (kleinschalige) bedrijven, kantoren en horecaondernemingen. In het Europakwartier zijn verder een supermarkt, diverse kinder- en jeugdvoorzieningen (basisscholen, voortgezet onderwijs, kinderdagverblijven enz.), een zorgvoorziening en woningen waarin wonen en zorg kunnen worden gecombineerd aanwezig.

Europakwartier West

In Europakwartier West ligt pal achter de glooiende duinen in Almere Poort. De dijk en duinen schermen de wijk af van IJmeer. Het groene Cascadepark omlijst de wijk aan de andere kant. De wijk heeft een ontspannen stedelijk karakter met veel appartementen in een ruime opzet. 

Door de combinatie met kantoren, scholen, buurtvoorzieningen en winkels is het een levendige wijk. De wijk heeft de kenmerken van een stad, maar heeft ook een nauwe verbinding met de omringende natuur. De duinen bieden mooie wandel -en fietsroutes naar het srand. Het Cascadepark ligt centraal in de wijk en is de plek waar bewoners elkaar ontmoeten, wandelen, sporten en picknicken. Het park heeft speelweide en biedt plaats voor kunst en cultuur. Hier ligt ook het bekende Klokhuis.

Voorzieningen

De wijk leeft en heeft volop voorzieningen voor haar bewoners. De Europalaan is een stedelijke laan met aan weerszijden bovenwoningen met de op de begane grond winkels, ateliers, kantoren, horeca en een gezondheidscentrum. Ook voor de basisscholen en voortgezet onderwijs hoeven bewoners de wijk niet uit. Alles is op loop -en fietsafstand, ook het strand en de duinen; de ultieme plek voor ontspanning. De bereikbaarheid is optimaal met de A6 om de hoek en het NS-station Poort centraal in de wijk. 

Achillesstraat

Sinds de openstelling van de Achillesstraat in het Cascadepark wordt de Achillesstraat en de Duitslandstraat door de gebruikers als onveilig ervaren. Na een intensief proces, waar de omgeving nadrukkelijk heeft meegewerkt, wordt het concept inrichtingsplan deze maand verder uitgewerkt. In het najaar kan gestart worden met de uitvoering. Lees er meer over op de pagina van de Achillesstraat

Naar boven

Zicht op Duin

Aan de Poortdreef in zowel Columbuskwartier als Europakwartier West vindt u de strook Zicht op Duin. Hier krijgen ontwikkelaars en bouwers de mogelijkheid om ‘stadspaleizen’ te bouwen. Dit zijn kleinschalige statige appartementenblokken die per gebouw bestaan uit circa 12-15 appartementen. Meer informatie over Zicht op Duin en over de locaties waar stadspaleizen in aanbouw zijn of gaan vindt u via de betrokken ontwikkelaars of kijk bij de nieuwbouwprojecten op Funda

Oranje Huis

In oktober 2017 is het Oranje Huis geopend aan de Noorwegenkade/Zwedenstraat. Een Oranje Huis is een blijf-van-m'n-lijf-huis nieuwe stijl. Het is een opvangplek voor vrouwen en kinderen die te maken hebben met huiselijk geweld. Nieuw is dat het probleem van huiselijk geweld niet langer wordt verstopt op een geheime locatie. Een Oranje Huis is zichtbaar en herkenbaar. 

Dudok bouwt nieuw woonconcept in Almere Poort

Gemeente Almere en wooncorporatie Dudok Wonen uit Hilversum sloten in november 2017 een intentieovereenkomst waarin afspraken staan over het bouwen van betaalbare woningen in Almere. Dudok Wonen ontwikkelt een woonconcept ’In between places’ voor mensen met een acute woonvraag die tijdelijk - maximaal 1 jaar -  een huurwoning nodig hebben. Bijvoorbeeld omdat zij net gescheiden zijn, door een gedwongen verkoop van de woning, of door het overlijden van ouders. Er zijn tal van persoonlijke omstandigheden waardoor iemand dringend tijdelijke woonruimte nodig heeft. In between places is er voor deze mensen. 

Op maandag 17 juni 2019 van 19:00 tot 20:30 wordt voor de omwonenden van de locatie een inloopbijeenkomst georganiseerd. Deze avond is in het Topsportcentrum, zaal de Meetingroom, aan de Pierre de Coubertinlaan 4 in Almere. Graag brengt Dudok Wonen u als omwonende op de hoogte van de laatste ontwikkelingen voor 'De Driehoek', waarbij wij impressies van het voorlopig ontwerp laten zien en het plan verder toelichten. Ook is de aannemer aanwezig om u te informeren over de bouwperiode en kunt u vragen stellen aan Dudok Wonen, gemeente Almere, de architect en de aannemer.

Europakwartier Oost

Europakwartier Oost is onderdeel van het ontwikkelingsplan Stadstuinen waarin het oostelijk van Almere Poort vorm krijgt. Europakwartier Oost is opgedeeld in twee deelgebieden waar in totaal voor de komende jaren zo'n 2400 woningen voorzien zijn.  Kijk voor meer informatie op de pagina over Stadstuinen.

Informatie vergunningen

Blijf op de hoogte over vergunningen die zijn aangevraagd of afgegeven via OmgevingsAlert Almere of de mailservice van Overheid.nl