Werk aan de weg: Elementendreef

De gemeente Almere gaat het asfalt van de Elementendreef vervangen. Het is aan onderhoud toe. De asfaltdeklaag vertoont slijtage (scheur- en spoorvorming variërend van matig tot ernstig) als gevolg van ouderdom en het steeds intensiever wordende wegverkeer. Ook de weersomstandigheden (langdurige droogte, hitte en vorst) hebben gezorgd voor (versnelde) verslechtering van het wegdek.

Wanneer zijn de werkzaamheden?

De werkzaamheden aan de Elementendreef zijn van maandag 14 september tot en met zondag 29 november 2020. 

Wat gaan we doen?

We herstellen de verzakkingen in de weg. Waar nodig repareren we scheuren. Daarna vervangen we de tussenlaag en de deklaag van het asfalt. 

Fasen

De werkzaamheden bestaan uit vijf fasen. Overdag worden met een enkelbaans afzetting de kolken en banden op hoogte gesteld. Gedurende nachtelijke halve rijbaan afzettingen wordt het asfalt opgebroken en de fundering frezen we door om daarna het nieuwe asfalt goed te laten hechten. Gedurende de nachtelijke werkzaamheden asfalteren we de deklaag, brengen we de belijning aan op het asfalt. 

De bus rijdt tijdens de eerste tot en met de vijfde fase over een tijdelijke route. Omleidingen worden met de bekende gele borden aangegeven.

Weekendwerkzaamheden

In fase 4 en 5 wordt 24 uur per dag gewerkt vanaf vrijdagavond 20.00 uur tot maandagochtend 6.00 uur. De andere fasen worden tijdens reguliere werktijden uitgevoerd. 

Fase 1

maandag 14 september tot en met dinsdag 6 oktober 

De afsluitingen van fase 1 van de werkzaamheden aan de Elementendreef zijn aangepast. Op de kruising Heliumweg-Elementendreef en Europalaan-Elementendreef hebben we tijdelijke verkeerlichten geplaatst. Bij deze kruisingen kan verkeer komend vanuit de zij- of hoofdweg nog dezelfde afslaande bewegingen maken. De eerdere aangegeven rechtsaf is vervallen. Fase 1 duurt tot en met dinsdag 6 oktober.

Om filevorming op de hoofdrijbaan te voorkomen zijn de kruisingen Elementendreef-Pierre de Coubertinlaan en Elementendreef-Olympiadreef afgesloten voor afslaand verkeer. Bestemmingsverkeer voor de bedrijven aan de Pierre de Coubertinlaan maken gebruik van de omleidingsroute over de Poortdreef.

Fase 2

woensdag 7 tot en met vrijdag 23 oktober 

Tijdens deze fase gaat het verkeer naar de Heliumweg over de oude Castorweg en een bypass. Het verkeer rijdt nu over de zuidzijde van de Elementendreef weer in het 2-0 systeem. De Europalaan en de Pierre de Coubertinlaan zijn afgesloten. Het verkeer kan via de Olympialaan en een tijdelijke rijbaan tussen de Pierre de Coubertinlaan en de Kobaltstraat de bedrijven aldaar gewoon bereiken.

Fase 3

maandag 26 oktober tot en met zaterdag 7 november 

Nu is de noordzijde van de Elementendreef tussen de Argonweg en de oude Castorweg afgesloten; het verkeer rijdt over de zuidzijde in een 2-0 systeem. Verder is de Elementendreef afgesloten ter hoogte van de Olympialaan. Het verkeer rijdt ook hier over de zuidzijde in een 2-0 systeem.

Fase 4

vrijdag 6 november (vanaf 20.00 uur ’s avonds) tot maandag 9 november (6.00 uur ‘s morgens)

Deze fase wordt uitgevoerd in het weekend. De toe- en afrit vanaf de A6 zijn afgesloten. De Elementendreef tussen de Olympialaan en de Poortdreef is afgesloten in beide richtingen. De Poortdreef is wel bereikbaar via de Olympialaan.

Fase 5

vrijdag 13 november (vanaf 20.00 uur ’s avonds) tot en met maandag 16 november (6.00 uur ‘s morgens) 

Tijdens de laatste fase is de kruising Elektronweg-Elementendreef afgesloten. Op de kruising met de A6 zijn nu werkzaamheden gaande, maar het verkeer kan hier wel gewoon rijden. Mogelijk zijn er rijstroken afgesloten, maar dit heeft weinig consequenties voor de doorstroming van het verkeer. De toe- en afrit van de A6 zijn gewoon open.

Opruimwerkzaamheden

Vanaf dinsdag 10 tot en met zaterdag 14 november verwijderen we de tijdelijke aanpassingen. Zoals de tijdelijke rijbanen en het ongedaan maken van de aanpassingen die het verkeer doorgang gaven. De Elementendreef en de kruisingen gewoon berijdbaar. Enkele rijstroken zijn afgesloten, maar voor iedere richting blijft er altijd één open.