Ik wil wonen in Poort

Huren, kopen of toch zelf bouwen? In Almere Poort kan het allemaal!

Het diverse woningaanbod in Almere Poort zorgt ervoor dat u kunt huren of kopen in verschillende prijsklassen. Natuurlijk kun je ook zelf bouwen. De keuze is aan jou!

Nieuwbouwwoningen kopen of huren 

Je kunt je als belangstellende bij de verschillende makelaars in Almere inschrijven. Per project inschrijven kan meestal tijdens een verkoopmanifestatie. Informatie over het in de verkoop gaan van een project wordt onder andere opgenomen in de nieuwsbrief van Almere Poort.

Welke woningen zijn er te koop in Almere Poort?

De verkoop van woningen en appartementen verloopt niet via de gemeente, maar via de ontwikkelende partijen of makelaars. Het actuele aanbod vind je via de verschillende zoekmachines, zoals Niki, Funda en Jaap. Ontbrekend aanbod is rechtstreeks te vinden op de websites van de betreffende ontwikkelaars en makelaars. 

Huren in Almere Poort

In Almere Poort kun je huren in alle prijsklassen. Voor het huren van een sociale woning is het nodig ingeschreven te zijn bij Woningnet. In Almere zijn woningcorporaties Ymere, De Alliantie en De Goede Stede actief. 

De verhuur van vrije sector woningen loopt via makelaars of woningcorporaties. Het actuele aanbod vind je zoveel mogelijk via de zoekmachines funda, jaap, niki, pararius en huurwoningen.

Zelf bouwen in Almere Poort

Almere Poort is een kleurrijk en vernieuwend stadsdeel, waar zelfbouw ‘heruitgevonden’ is. Op de rand van stad, polder en water, met alles binnen handbereik: ruimte, groen en voorzieningen. Stadsdeel aan de A6: snel met de auto naar Amsterdam en ’t Gooi. Of met de trein vanaf NS-station Almere Poort. Hier bouw je zelf. Dat hoort in Poort. Kijk op ikbouwmijnhuisinalmere voor meer informatie. 

Nieuw land?

Archeologisch booronderzoek heeft aangetoond dat de huidige bewoners van Almere Poort niet de eerste bewoners van dit gebied zijn. Ver vóór de Zuiderzeetijd, in de Midden-Steentijd (9000 – 5000 v. Chr.) lag hier ook land. Onder de kleiige zee-afzettingen is het bewoonde dekzandlandschap van die periode compleet bewaard gebleven. Uniek, niet alleen voor Nederland, maar ook in internationaal opzicht. Twaalf van de steentijdvindplaatsen zijn  (gedeeltelijk) uitgespaard in het stedenbouwkundig plan van Poort.

Onder invloed van de zeespiegelstijging veranderde zuidelijk Flevoland langzaamaan in een onbewoonbaar moerasgebied dat onder invloed kwam te staan van de getijden van de zee. Rond het jaar nul was ter hoogte van het huidige Almere één groot meer ontstaan, dat in de Romeinse tijd het Lacus Flevum werd genoemd. Hieruit vormde zich het latere Aelmere dat vanaf de 14e eeuw de Zuiderzee werd genoemd. De Zuiderzee vormde lange tijd het economisch hart van Nederland. Momenteel zijn in Poort vier locaties bekend met scheepswrakken uit die laatste periode. In de bijlage vind je een overzicht van alle Archeologische vondsten in Almere Poort.