Bezoek Almere Poort

Nieuw multifunctioneel indoorsportcomplex Olympiakwartier is open

Op vrijdag 8 april 2017 is het Indoorsportcomplex Olympiakwartier officieel geopend. Op zaterdag 9 april 2017 was er een open dag voor alle inwoners van Almere.
In het indoorsportcomplex is een zwembad gecombineerd met een sporthal in een gebouw; zo is een multifunctionele locatie gerealiseerd. Het zwembad heeft het 2521 Gewoon Zwemmen-concept dat voorziet in een grote mate van flexibiliteit en uitbreiding met complementaire functies waaronder een sporthal.
Bijzonder aan het concept is dat het prefab stalen bassin op het maaiveld wordt gerealiseerd, in plaats van in de bodem. Hierdoor is het mogelijk om in de toekomst het bad, wanneer gewenst, volledig te verwijderen en de vrijgekomen ruimte te herbestemmen. Dit draagt enorm bij aan de levensduur en daarmee de duurzaamheid van het pand. 

Zwembad

Zwembad Almere Poort bestaat uit één groot zwembad van 25 bij 21 meter. Onder vier banen ligt er over de gehele lengte een beweegbare bodem waardoor hier de diepte aangepast kan worden. 

2521 Gewoon Zwemmen-concept

Het concept 2521 Gewoon Zwemmen van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) gaat uit van een op sportief zwemmen gericht ‘lean and mean’ 25 meter lang en 21 meter breed-bad dat, mede dankzij zijn afmetingen en een beweegbare bodem in de lengterichting, optimaal te gebruiken is. 

Sporthal

Met de gestapelde variant, waarbij bovenop het 25 x 21m-zwembad, is een volledige breedtesporthal gerealiseerd. Hierbij worden de ondersteunende functies voor de sporthal, zoals de kleedruimten, een vechtsportruimte en ruimte voor kantoren en verenigingen op een tussenlaag gepositioneerd. Deze verdieping dient ook als klimatologisch buffer tussen de hoge luchtvochtigheid en temperatuur in de zwemzaal en het koelere klimaat van de sporthal.

Sportverenigingen kunnen voor hun indoor trainingen tijdelijk terecht in de Blaashal in Almere Poort. De hal heeft één zaaldeel dat kan worden ingezet voor onder meer badminton, handbal, korfbal, zaalhockey en zaalvoetbal. De blaashal wordt ook ingezet voor bewegingsonderwijs. Meer informatie staat op almere.nl/sport

Adres en contact

Almere Poort 
Pierre de Coubertinplein 6
1362 LB Almere
Tel: 036-5405346
E-mail: almerepoort-receptie@optisport.nl 
Indoorsportcomplex Olympiakwartier

Grensverleggend Topsportcentrum

Het Topsportcentrum Almere is een unieke combinatie van een topsporthal, een breedtesporthal en een (sport)evenementenlocatie. Gelegen in hartje Nederland, op een halfuurtje rijden van Schiphol is het de thuishaven van topclubs, maar ook het onderkomen van sportverenigingen en scholen. Het Topsportcentrum is een veelzijdige, multifunctionele, grensverleggende en unieke indoorsport locatie dat gebouwd is naar de meest recente eisen van NOC*NSF en voorzien van de allernieuwste technieken.

Sinds de opening van het Topsportcentrum in oktober 2007 geniet het publiek van veel bijzondere sportwedstrijden en andere evenementen. De publieks- en sponsorvriendelijke hal heeft vooral de grote zaalsportbonden veel te bieden. Het is daarom logisch dat hier voor verschillende zaalsporten al veel bekerfinales en interlands worden beslist. En, de agenda van de Topsporthal in Almere Poort raakt steeds voller en dat is goed nieuws! Steeds meer organisatoren en bezoekers weten de weg naar de Topsporthal te vinden sinds de opening in 2007. Ben je benieuwd geworden naar de Topsporthal en zou je daar graag een evenement zien? Bekijk dan hier het totale overzicht van alle sportactiviteiten en zoek de activiteit die bij u past! 

Het Topsportcentrum Almere is beslist een bezoekje waard.

Naar boven

Ontdek het bijzonderste huis van Almere; Het Klokhuis!

Combineer een taart, een kinderprijsvraag, architectuur, duurzaamheid en Almere Poort door elkaar en je krijgt: Het Klokhuis! 'De Vrolijke Taart' heet het door kinderen ontworpen huis dat in het Cascadepark in Almere Poort is gebouwd. Het Klokhuis is daarmee uitgegroeid tot het symbool van particulier opdrachtgeverschap.

De prijsvraagIn 2008 organiseerde het tv-programma Het Klokhuis ter gelegenheid van zijn 20-jarig bestaan een prijsvraag waarbij kinderen suggesties voor een eigen gebouw mochten insturen. Daar kwamen vele reacties op. Die gingen over slapen, spelen, wonen, wassen en plassen. Maar ook kwamen aspecten als klimaat en het milieu kwamen aan de orde, zonder dat dit de opdracht was. Het viel op dat duurzaamheid zo leeft bij kinderen! Het gebruik van zonnepanelen en windmolens werd meermaals genoemd, teruglevering van stroom aan het net en ook het gebruik van grijs water. In Het Klokhuis zijn vele van die ideeën gerealiseerd. Zo zit het dak vol met zonnenpanelen en word je voor de keuze gezet om de WC door te spoelen met drink water of juist met grijs (afval) water. 

Ontdek Het Klokhuis!

Altijd al een kijkje willen nemen in het uniekste huis van Almere? Dan is er goed nieuws, want dat kan! Elke maand organiseert Stad & Natuur rondleidingen in Het Klokhuis op de 2e en 4e zondag in de maand en de 3e woensdag. Reserveren is verplicht en dat kan hier bij de rondleiding naar keuze.

Bezoekadres Het Klokhuis; Dettifosspad 7, 1363 BZ Almere

Rondleiding 

De buitenkant van het huis, een grote roze taart, is helemaal ontworpen door kinderen en daarmee uniek! Ook aan de binnenkant is er genoeg bijzonders te vinden, zoals de slakkenhuiskeuken en het Opsekopsehuisje. De rondleiding neemt iedereen mee langs de hoogtepunten van Het Klokhuis en er wordt van alles verteld over de ontwerpen van de kinderen en de duurzame aspecten van het huis. Ook zit de rondleiding vol met allerlei leuke weetjes! Wist je bijvoorbeeld dat de WC van Het Klokhuis net een beetje anders is? Er zijn namelijk twee spoelbakken, hierdoor wordt iedereen gedwongen om te kiezen of zij de wc willen door spoelen met drinkwater (zoals thuis ook gebeurt) of grijs water (het regenwater en badwater dat wordt opgevangen door Het Klokhuis). Tot slot is er aan het einde van de rondleiding de mogelijkheid om van de grote glijbaan af te glijden!

Kinderfeestje in Het Klokhuis

Een leuk en leerzaam kinderfeestje vieren in Het Klokhuis? Dat kan! Mad Science geeft kinderfeestjes in Het Klokhuis. Je kan raketten lanceren, slijm maken en nog veel meer! Klik hier voor meer informatie over het kinderfeestjes aanbod. 

Samen met de partners

Het Klokhuis is uiteindelijk gerealiseerd door vele partijen en partners. Allereerst klopte Het Klokhuis bij Almere aan met de vraag of het gebouw binnen de gemeente een plek kon krijgen en gaandeweg raakten steeds meer bedrijven geïnteresseerd. Zo zijn de windmolen en het blauwe kunstgras gesponsord. De bedrijven zagen Het Klokhuis als een mooi voorbeeldproject.

Wie is Stad & Natuur?

De stad en de natuur verbinden, dat is wat Stad & Natuur Almere, samen met verschillende partners op de acht locaties doet. Elke locatie met eigen karakter, functies en activiteiten, waar educatie, recreatie en ontmoeting centraal staan. Zodat iedereen de unieke natuur van Almere zelf kan ontdekken en beleven, dicht bij huis. De organisatie bestaat uit 13 medewerkers en zij werken met veel vrijwilligers samen om te zorgen voor laagdrempelige natuur, door aantrekkelijke ontmoetingsplekken te creëren en activiteiten te organiseren voor scholen, groepen en recreanten. Dat doet de stichting al op stadslandgoed de Kemphaan, kinderboerderij Den Uylpark, kinderboerderij De Beestenbende, de schaapskooi in het Vroege Vogelbos, Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders, De Vossenburcht en Het Klokhuis. Voor meer informatie over de stichting en de verschillende locaties, kunt u terecht op de website van Stad & Natuur. 

 

Naar boven

Genieten van de natuur bij Marina Muiderzand

Marina Muiderzand is de jachthaven van Almere Poort en biedt scala aan faciliteiten voor mensen met en zonder boot. Zowel voor zeebonken als voor landrotten is hier van alles te doen. De jachthaven is centraal gelegen en u kunt alle kanten op om te genieten van de natuur die Almere en omstreken te bieden heeft.

Vanaf de haven zijn het Markermeer, IJsselmeer, de Randmeren, Friese meren, het Waddengebied en de Noordzee gemakkelijk bereikbaar. Ook kunt u heerlijk fietsen, wandelen of vogels spotten in de dichtbijgelegen natuurgebieden Lepelaarsplassen en de Oostvaardersplassen.

Voorzieningen

U kunt als watersporter terecht in de haven bij diverse watersportwinkels, verschillende scheepsimporteurs en de jachtmakelaar. Ook kunt u bij Marina Muiderzand een boot huren, lessen nemen bij de zeilschool of een kinderfeestje geven.

Maar er is meer: Het café-restaurant Voor Pampus met een geweldig terras aan het water waar u kunt genieten van een hapje of een drankje, het strand met horeca en loungeplekken bij Sail Today. Bovendien verhuurt Marina Muiderzand beach lodges. Zo kunt u op een luxe manier midden in de natuur uw vakantie vieren.

Tegenover de haven ligt Fort Pampus, een forteiland dat in 2007 gerenoveerd en gerestaureerd is. U kunt op Pampus door een gids worden rondgeleid, een speurtocht doen of lunchen en genieten van het mooie uitzicht.

Sinds eind mei heeft het Strandbad Duin een Beach Playground. Deze Beach Playground bestaat uit drie volleybalvelden die samen één beachsoccerveld kunnen vormen.  U bent van harte welkom om te komen kijken naar een training van Allvo Beach op woensdagavond of om zelf gebruik te maken van de Beach Playground. 

Naar boven

Homeruskwartier

Het Homeruskwartier is een revolutionaire en unieke wijk in Almere Poort. De wijk wordt volledig door de eigen inwoners of in medeopdrachtgeverschap gebouwd. In het Homeruskwartier – de staalkaart van particulier opdrachtgeverschap – zie je in de praktijk hoe mensen de stad maken. Aan de randen is er ruimte voor ontwikkelaars.

Het Homeruskwartier is de eerste woonwijk in Nederland die door de eigen inwoners wordt ontwikkeld en gebouwd. Er wordt alleen gebouwd (particulier opdrachtgeverschap), met anderen (Bouwgroep) of samen met een zelfgekozen projectontwikkelaar (medeopdrachtgeverschap). Veel bewoners hebben hun droom – het bouwen van een eigen huis – in het Homeruskwartier in vervulling laten gaan. De wijk heeft daarom een fantastische uitstraling met een ongekende diversiteit aan woningen. Een uitzonderlijke woonwijk waar geen één huis hetzelfde is. De wijk zal uiteindelijk uit 3000 woningen bestaan waarvan 1000 in particulier opdrachtgeverschap en door Bouwgroepen gebouwd.

Fantaseert u zelf ook weleens over het bouwen van een eigen huis, of bent u gewoon geïnteresseerd in architectuur en stedenbouw? Dan moet u zeker een bezoekje brengen aan het Homeruskwartier! KAF heeft in samenwerking met Almere Citymarketing een boekje gemaakt over de architectuur in Almere en nu is ook een digitale versie met rondleiding beschikbaar. Klik hier voor meer informatie. KAF verzorgt nog steeds rondleidingen door het Homeruskwartier. 

Naar boven