Homeruskwartier

Homeruskwartier: bouw uw eigen huis!

Homeruskwartier mei 2015, foto Top-shot.nl
Homeruskwartier mei 2015, foto Top-shot.nl

Het Homeruskwartier in het stadsdeel Almere Poort is revolutionair en uniek. Het is de grootste woonwijk in Nederland die door de eigen inwoners wordt ontwikkeld en gebouwd. De wijk bestaat uiteindelijk uit 3.400 woningen, waarvan ruim 1.000 in (collectief) particulier opdrachtgeverschap. Hier ziet heel Nederland in de praktijk hoe mensen de stad maken. Het Homeruskwartier bestaat uit Centrum, Oost en West.

Alle vormen van bouwen komen aan bod. Grachtenhuizen, woonwerkvilla's, bungalows, tuinhuizen en woontorens. Geschakeld of vrijstaand. Volgens eigen ontwerp of samen met anderen. Afwisseling en diversiteit bepalen het bijzondere karakter van de wijk. Wonen gecombineerd met werk is op veel plekken mogelijk en er zijn ook kavels waar winkeliers hun ideale winkel kunnen bouwen.

Naar boven

Homeruskwartier Centrum

Homeruskwartier Centrum bestaat uit een unieke mix van zelfbouwkavels, appartementsgebouwen en voorzieningen in een stedelijke en levendige omgeving met een relatief hoge dichtheid. 

In het gebied wordt ruimte geschept voor wonen, werken en ondernemen, of een combinatie hiervan. In het centrum komen in totaal zo’n 300 woningen en bestaat uit bouwblokken met verschillende maten. De bouwhoogtes kunnen afhankelijk van het gekozen bouwblok, variëren. Het openbaar gebied wordt autoluw ingericht. Het hart van het centrum wordt gevormd door het Homerusplein met verschillende voorzieningen. Naast de Homerusmarkt wordt ook ruimte geboden voor de komst van een buurtsupermarkt.

Hier meer informatie over Homeruskwartier Centrum.

Homeruskwartier West

De verkoop van kavels in Homeruskwartier West is in 2007 begonnen. Er zijn negen verschillende woonbuurten. Er zijn grachtenhuizen, smalle huizen en stadshuizen, maar ook woonwerkvilla’s en vrijstaande woningen. Bijna alle 420 kavels zijn verkocht en de wijk heeft al aardig haar vorm gekregen.

Ruim vierhonderd kavels

Aan de Zeussingel van Homeruskwartier komt een ‘parelsnoer’ te liggen van herenhuizen met ruime mogelijkheden voor werkruimtes en bedrijfjes. Langs de binnensingel is een gebogen ‘grachtenwand’ ontstaan van grachtenhuizen in een rij.

Tegen het centrum aan zijn reeds twee Urban Villa’s gebouwd en zijn nog twee woontorens van maximaal 45 meter voorzien.

Bij de entree van het Homeruskwartier is een Urban Villa van maximaal 23 meter hoog voorzien. Het Homeruskwartier West is voor het grootste deel definitief ingericht.

Naar boven

Homeruskwartier Oost

In dit deel van Homeruskwartier is voor verschillende woonbuurten met vooral vrijstaande woningen gekozen voor uiteenlopende soorten en maten. Enkele bijzondere accenten: ondernemerskavels, houten huizen, huizen met rieten kap en de bungalows van 'Ik bouw in mijn tuin'. 

In 2009 zijn de kavels in Homeruskwartier Oost in verkoop gegaan De meeste kavels zijn inmiddels verkocht. Er zijn nog enkele, voornamelijk grotere, kavels beschikbaar. 

Kavels in alle soorten en maten

Homeruskwartier Oost gaat bijna 1.000 woningen tellen, verdeeld over 300 kavels voor particulier opdrachtgeverschap, één veld voor mede-opdrachtgeverschap en aan het Homeruspark is een woontoren van maximaal 45 meter hoog voorzien. 

In juni 2012 zijn ruim 100 nieuwe kavels op de markt gekomen op twee mooie velden aan de oostrand van de wijk, tegen de bosrand en het Pampushoutbos aan. De kavels hebben aantrekkelijke kavelmaten (gemiddeld 300 m²).

Naar boven

Informatie vergunningen

Blijf op de hoogte over vergunningen die zijn aangevraagd of afgegeven via de vergunningenapp OmgevingsAlert Almere of de mailservice van Overheid.nl.

Vragen?

Heeft u vragen neem dan contact met ons op via het contactformulier.